V disciplíne super-G na ZOH v Soči udelili až štyri medaily

16.02.2014 Celý región

Soči 16. februára (TASR) - Olympijským víťazom v super-G sa stal nórsky lyžiar Kjetil Jansrud, ktorý tak po bronze v zjazde získal v Soči už druhú medailu. Striebro si v alpskom stredisku Roza Chutor nečakane vybojoval Andrew Weibrecht z USA, ktorý za šampiónom zaostal o tri desatiny sekundy. Bronz si podelili dvaja pretekári, Kanaďan Jan Hudec a americký veterán Bode Miller dosiahli navlas rovnaký čas (+0,53). Zo štvorice slovenských reprezentantov sa najlepšie umiestnil Adam Žampa, piaty muž z piatkovej superkombinácie stratil na Jansruda 2,81 sekundy a obsadil 28. priečku. Jeho brat Andreas Žampa pri olympijskej premiére skončil na 37. mieste (+4,28). Matej Falat bol 43. (+4,67) a Martin Bendík 44. (+4,92).

Dvadsaťosemročný Jansrud potvrdil dobrú formu, výborne mu vyšla najmä spodná pasáž trate, v ktorej získal na konkurentov potrebné desatiny. Získal už svoj tretí olympijský kov a potvrdil nórsku dominanciu v super-G, v tejto disciplíne triumfovali severania na posledných štyroch zimných olympijských hrách. "Dve medaily v Soči - o tom som ani nesníval. Dnes som mal skvelý deň. Tvrdo som pracoval na toto víťazstvo, snažil sa jazdiť rýchlo a neurobiť žiadnu chybu, čo sa mi podarilo. Najmä hore sa mi podarilo pustiť lyže," povedal pre RTVS šťastný víťaz.

Veľkým prekvapením je druhé miesto Weibrechta, ktorý štartoval s číslom 29 a v hodnotení disciplíny v SP mu patrí až 27. priečka. Američan potvrdil, že sa na veľké podujatia dokáže skvele pripraviť, pred štyrmi rokmi vo Vancouveri získal v super-G bronz. "Neuveriteľné. Striebro som absolútne neočakával. Snažil som sa ísť naplno, v momente, keď som prešiel cieľom, tušil som, že to bola dobrá jazda. Keď som videl na tabuli moje meno medzi prvými, bol to úžasný pocit. Splnil sa mi sen," citovala Weibrechta agentúra AP.

Zbierku úspechov rozšíril aj jeho krajan Miller, ktorý má už šiestu olympijskú medailu. Vo veku 36 rokov sa tak stal najstarším olympijským medailistom v alpskom lyžovaní v histórii. V cieli sa mu do očí tisli slzy. "Je to pre mňa veľmi emocionálna chvíľa, som veľmi šťastný. Čestne priznávam, necítil som, že moja jazda bude na medailu, čakal som šieste-siedme miesto," vyznal sa Miller pre RTVS. Pre rodáka z českého Šumperka Hudeca je to premiérový kov na ZOH.

V histórii zimných olympijských hier sa len piatykrát stalo, že si medaily delili dvaja alpskí lyžiari. V Soči sa v ženskom zjazde radovali z triumfu spoločne Slovinka Tina Mazeová a Švajčiarka Dominique Gisinová.

Nástrahy technicky náročnej trate nezvládlo viacero medailových ašpirantov, vypadli Talian Christof Innerhofer, Švajčiar Didier Defago, víťaz zjazdu Christian Mayer i Kanaďan Erik Guay. Bez medaily zostali Rakúšania i obhajca prvenstva z Vancouveru Nór Aksel Lund Svindal.

Super-G, muži:

1. Kjetil Jansrud (Nór.) 1:18,14, 2. Andrew Weibrecht +0,30, 3. Bode Miller (obaja USA) a Jan Hudec (Kan.) +0,53, 5. Otmar Striedinger +0,55, 6. Max Franz (obaja Rak.) +0,60, 7. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,62, 8. Peter Fill (Tal.) +0,71, 9. Ondřej Bank (ČR) +0,97, 10. Morgan Pridy (Kan.) +1,05, ... 28. Adam ŽAMPA +2,81, 37. Andreas ŽAMPA +4,28, 43. Matej FALAT +4,67, 44. Martin BENDÍK (všetci SR) +4,92
 

Vyberte región